Capture the Flag

capture-the-flag:~|

Hackchallenges is een website waar tieners / jongeren tussen de 10 en 16 jaar op een leuke manier meer kunnen leren over cybersecurity.
De huidige CTF-code is 'AlgemeenKlassement' (zonder quotes)

Hoi! Leuk dat je de uitdaging aangaat om challenges op te lossen in de categoriëen hacking, forensics, crypto en coding. Hopelijk vind je het leuk om meer te leren over deze onderwerpen en weet je straks op welke digitale gevaren je moet letten op het internet. Na het spelen van de challenges weet je bijvoorbeeld dat alles wat je op het internet zet er voor altijd op blijft staan (dus ook die ene nare reactie die je bij een YouTuber hebt achtergelaten) of hoe gemakkelijk het is voor een hacker om op jouw account binnen te komen wanneer je een gemakkelijk wachtwoord hebt gekozen (geen voetbalclubs meer kiezen dus!).

Wanneer je op de titel klikt van een challenge, ga je naar de challenge toe. Hier staat een uitleg hoe je de vlag moet krijgen. Het krijgen van de vlag is eigenlijk hetzelfde als de mensen die vroeger naar de maan gingen; zodra ze aankwamen op de maan plantten ze een vlag in de grond met de betekenis dat ze deze grond nu hadden ‘veroverd’. Zo gaat dat ook bij een Capture the Flag, maar dan zijn de vlaggen ‘digitale vlaggen’ in de vorm van flag{tekst}. Dat betekent dat je de challenge hebt opgelost. Als je deze vlag invoert in het invoerveld onder de titel van de challenge, krijg je punten en wordt je score verhoogd. Je kunt meedoen aan het algemene klassement waar iedereen in zit die het een keer wil proberen, maar je kunt ook in een klassement zitten omdat je docent een klassement heeft aangevraagd. In dat geval speel je tegen je klasgenoten en probeer je ze te verslaan met het aantal punten.

Een code voor een klassen-klassement (mooi woord!), kun je als docent aanvragen op dit externe formulier. Hier kun je ook terecht voor meer informatie of samenwerkingen.

Hackchallenges is ontwikkeld als hobbyproject door Sanne Maasakkers (twitter of linkedin), werkzaam als ethisch hacker, en is opgericht om kinderen meer te leren over de digitale gevaren op het internet en te enthousiasmeren voor cybersecurity.

| scoreboard | uitleg | meer leren?