Hoi! Wat leuk dat je de uitdaging aangaat om challenges op te lossen in de categorieën hacking, forensics, crypto en coding. Hopelijk vind je het interessant om meer over deze onderwerpen te leren en weet je straks waar je op moet letten om jezelf te beschermen tegen digitale gevaren op het internet. Na het spelen van de challenges zul je bijvoorbeeld ontdekken dat alles wat je op het internet plaatst, daar voor altijd blijft staan (dus ook die vervelende opmerking die je ooit bij een YouTuber achterliet) en hoe makkelijk een hacker toegang kan krijgen tot jouw account als je een simpel wachtwoord hebt gekozen (geen voetbalclubs meer als wachtwoord, dus!).
Als je op de titel van een challenge klikt, ga je naar de challengepagina. Daar vind je een uitleg over hoe je de vlag kunt bemachtigen. Het principe van het verkrijgen van een vlag is vergelijkbaar met de maanlandingen van vroeger; zodra de astronauten op de maan landden, plantten ze een vlag in de grond als symbool dat ze dat terrein hadden ‘veroverd’. Bij Capture the Flag gaat het om ‘digitale vlaggen’, weergegeven als flag{tekst}
, waarmee je aantoont dat je de challenge hebt opgelost. Voer deze vlag in het invoerveld onder de titel van de challenge in, en je krijgt punten waardoor je score omhooggaat. Je kunt meedoen aan het algemene klassement, waarin iedereen zit die het eens wil proberen, maar je kunt ook in een klassement spelen dat door je docent is aangemaakt. In dat geval speel je tegen je klasgenoten en probeer je hen te verslaan met jouw punten.
Een code voor een klassenklassement (mooi woord!), kan je als docent aanvragen via dit formulier. Hier kun je ook terecht voor meer informatie of samenwerkingen.
Hackchallenges is ontwikkeld als hobbyproject door Sanne Maasakkers (twitter of linkedin), werkzaam als ethisch hacker, en is opgericht om kinderen meer te leren over de digitale gevaren op het internet en te enthousiasmeren voor cybersecurity.