Heb je alle challenges al gedaan en een goede score neergezet in het scoreboard? Hartstikke goed! Regelmatig worden er nieuwe challenges geplaatst op hackchallenges.nl, maar tot die tijd hoef je je gelukkig ook niet te vervelen.
Wanneer je leert hacken, is het belangrijk dat je weet wat precies wel en niet mag. Als ethisch hacker probeer je namelijk de wereld een stukje veiliger te maken. Je mag dus niet zomaar bedrijven hacken; alleen wanneer een bedrijf jou daar om vraagt of wanneer zij op hun website hebben staan dat je op zoek mag gaan naar foutjes in bijvoorbeeld hun website. Dit noem je responsible disclosure. Op
deze pagina kun je meer lezen over
responsible disclosure en hoe je op een goede en legale manier je kennis kunt inzetten.
Hieronder staat een lijstje van leuke en leerzame websites om meer te leren over hacken, forensisch onderzoek, programmeren of cryptopuzzels. Ze staan allemaal ingedeeld op niveau. Vond je alle challenges makkelijk te doen? Dan kun je misschien wel naar de gevorderde links kijken! Alles wat in het lijstje staat is gratis te gebruiken of te downloaden en wordt regelmatig aangevuld.
Evenementen
Evenementen voor studenten om zich voor te bereiden voor de European Cybersecurity Challenge.
Nationale CTF Scholencompetitie waarin scholen het tijdens een CTF tegen elkaar opnemen.
Hacking
Beginner - Ben je benieuwd of jouw kennis over cyber security net zo goed is als dat je kunt hacken? Met HackShield kun je je kennis over verschillende onderwerpen binnen security testen.
Beginner - Hack in the Class kan lessen bij jou op school geven, maar je kunt ook thuis met hun materiaal aan de slag om een betere hacker te worden.
Gevorderd - Hack the Box is een website waar allemaal servers op staan die speciaal zijn gemaakt om te hacken. Andere hackers hebben deze gemaakt, waardoor jij kunt oefenen met het vinden van kwetsbaarheden op deze website. En de challenge begint al als je de website opent! Je kunt pas beginnen wanneer je jezelf de website in hebt gehackt.
Gevorderd - Het Red Team Field Manual is een PDF - maar je kunt het ook in boekvorm kopen - waar de meestgebruikte commando's in staan. Ben je dus bezig met het doen van challenges, dan helpt dit boekje je met de meestgebruikte commando's bij het hacken.
Forensics
Beginner - Websites die ooit hebben bestaan, zouden wel eens opgeslagen kunnen zijn door de Wayback Machine! Wil je je favoriete websites van een paar jaar terug bezoeken, dan kun je dat hier doen.
Crypto
Beginner - Veel cryptochallenges zijn zo gemaakt dat je een stuk versleutelde tekst moet terughalen naar de oorspronkelijk vorm. Deze tool kan erbij helpen, bijna alle versleutelingsmanieren staan er wel in. Het is gemaakt door de Engelse inlichtingendienst, hoe cool is dat?
Coding
Beginner - Veel hacktools worden geschreven in Python. Het leren van Python zorgt er dus voor dat je deze tools goed kunt begrijpen. Op de site van Codecademy kun je een gratis Pythoncursus volgen, waarbij je interactief Python kunt leren programmeren.
Beginner - Ben je een meisje en wil je in een groep les krijgen van iemand die dagelijks programmeert? Regelmatig organiseert VHTO code-events, waarbij zij je de kneepjes van het programmeervak bijbrengen.
Gevorderd - Mocht je al iets van programmeertalen weten, dan kun je dit verder oefenen door kleine wiskundige challenges op te lossen. In het archief staan de gemakkelijke challenges en het voordeel is dat er online genoeg oplossingen te vinden zijn, zodat je je eigen oplossing kunt controleren.